Dieta w ciąży – podstawowe zasady

Wybór dobrze zbilansowanej diety wypełnionej bogatą w witaminy zdrową żywnością jest najlepszym sposobem na przygotowanie Twojego ciała do ciąży. Niezwykle istotna jest właściwa dieta. Przyszła mama powinna szczególnie zadbać o to, co je, a czego powinna unikać w czasie ciąży. Twoja dieta wpływa nie tylko na Twoje zdrowie, ale również na dziecko. Co jeść w czasie ciąży? Czego unikać? Jakie produkty wybierać? Podpowiadamy.

Wybór dobrze zbilansowanej diety wypełnionej bogatą w witaminy zdrową żywnością jest najlepszym sposobem na przygotowanie Twojego ciała do ciąży. Niezwykle istotna jest właściwa dieta. Przyszła mama powinna szczególnie zadbać o to, co je, a czego powinna unikać w czasie ciąży. Twoja dieta wpływa nie tylko na Twoje zdrowie, ale również na dziecko. Co jeść w czasie ciąży? Czego unikać? Jakie produkty wybierać? Podpowiadamy.  

Zdrowa żywność a ciąża

Czy wiesz, że aby uzyskać najlepsze szanse na poczęcie dziecka, ważne jest, aby oboje rodzice stosowali zrównoważoną i zdrową dietę przed ciążą? Odpowiednia żywność zawiera składniki odżywcze, które dają kobietom energię i optymalne zdrowie – środowisko, którego potrzebujemy, aby począć – ale może również dać mężczyznom impuls, jeśli chodzi o ich płodność.

Oto, co należy jeść każdego dnia, aby osiągnąć zalecane spożycie składników odżywczych w celu uzyskania najlepszej szansy na poczęcie:

Jedzenie spożywane przez kobietę w ciąży jest podstawowym źródłem pożywienia dla rozwijającego się płodu, dlatego rozsądne posiłki przygotowane ze zdrowych i lekkostrawnych składników są najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowia zarówno kobiety, jak i jej rozwijającego się dziecka w czasie ciąży.

Jak duży przyrost masy ciała jest bezpieczny w ciąży?

Zgodnie z wytycznymi ekspertów, kobiety, które mają zdrową wagę ciała w momencie poczęcia mogą spodziewać się przyrostu 10-25 kg. Kobiety z niedowagą powinny przybrać na wadze do 10 kg więcej, natomiast kobiety z nadwagą powinny przybrać na wadze do 5kg lub mniej.

Wzorzec przyrostu wagi jest znaczący. W pierwszym trymestrze matka powinna przybrać na wadze około 2-4 kg, a po tym okresie przyrost ten wzrasta do 3-4 kg miesięcznie.

Nadmierne przybieranie na wadze może zwiększyć szanse na cukrzycę ciążową, sprawić, że dziecko będzie zbyt ciężkie i zmniejszyć szanse na zdrowy poród, a także predysponować matkę i niemowlę do przyszłej otyłości, cukrzycy i nadciśnienia.

Kalorie w ciąży

Ciąża zazwyczaj wymaga zwiększenia zapotrzebowania na kalorie, około 300 kalorii dziennie więcej, przynajmniej w drugim i trzecim trymestrze. Jednak te dodatkowe kalorie powinny pochodzić z pożywnego jedzenia, a nie z pustych kalorii, takich jak te z napojów bezalkoholowych, cukierków czy bogatych deserów.

Jeśli kobieta jest niedożywiona podczas ciąży, może to wpłynąć na dziecko, powodując, że urodzi się ono z mniejszym wzrostem lub gorszymi zdolnościami poznawczymi. Niedożywienie zwiększa również ryzyko wystąpienia w przyszłości wielu różnych schorzeń, w tym obniżenia funkcji płuc, nerek czy układu odpornościowego.

Witaminy i minerały

Żelazo, cynk, selen i wapń to tylko niektóre z ważnych minerałów, które powinny być przyjmowane w odpowiednio zwiększonych ilościach w czasie ciąży, aby zapewnić zdrowie matce i dziecku.

Kapusta w ciąży? Nie zastanawiaj się. Naturalne produkty to najlepsze, co może spożywać przyszła mama.

Zastanawiasz się – jak poprawić florę bakteryjną jelit? Najbardziej skutecznym sposobem jest włączenie do diety produktów kiszonych.

 

Witaminy takie jak kwas foliowy zapobiegający wadom cewy nerwowej, B12 i A, są również ważne w tym okresie. Dobry prenatalny suplement mineralny i witaminowy pomoże dostarczyć je w odpowiednich dawkach.