Dlaczego po ksylitol chętnie sięgają diabetycy?

Ksylitol fiński, czyli cukier brzozowy, staje się coraz bardziej popularny. Stanowi idealny zamiennik dla tradycyjnego białego słodzika. Badania wskazują, że produkt ten ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Właściwości ksylitolu sprawiają, że jest on szczególnie polecany diabetykom. Oczywiście nie tylko osoby borykające się z cukrzycą mogą sięgać po cukier brzozowy. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Czym jest cukier brzozowy?

Tradycyjny biały cukier wytwarzany jest z buraków. Przez lata był jedyną substancją do słodzenia, jednak badania wykazały jego negatywny wpływ na organizm ludzki. Nie bez przyczyny produkt ten został nazwany białą śmiercią. W związku z tym trwają poszukiwania alternatywy dla białego cukru. Coraz częściej zamiennikiem staje się ksylitol. Badania pokazały, że substancja pozyskiwana z kory brzozy ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm głównie ze względu na niski indeks glikemiczny.

Ksylitol – idealny w walce z cukrzycą

Cukrzyca to schorzenie prowadzące do poważnych powikłań. Istotną rolę w życiu diabetyków odgrywa odpowiednio skomponowana dieta. Specjaliści z firmy Nutura produkującej zdrową żywność podkreślają, jak ważne jest zdrowe menu:

Spożywanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym w przypadku cukrzycy może znacznie przyśpieszyć postępowanie choroby. U osób zdrowych nadmierna ilość białego cukru powoduje ryzyko wystąpienia choroby. Dlatego warto zrezygnować z cukru wytwarzanego z buraków na rzecz zdrowszych produktów, jakim niewątpliwie jest ksylitol. 

Niska kaloryczność cukru brzozowego

Cukry i słodziki mogą mieć znaczny wpływ na problemy z nadwagą. A wszystko za sprawą wysokiej kaloryczności. Inaczej jest w przypadku cukru brzozowego. To właśnie ksylitol pozwala obniżyć kaloryczność spożywanych posiłków. Substancja jest też bardzo wydajna. Już jedna łyżeczka dodana do herbaty sprawia, że napój jest naprawdę bardzo słodki.

W ten sposób można stopniowo ograniczyć kalorie, dbając jednocześnie o zdrowie. Przykładowo 100 g ksylitolu to około 240 kalorii. Taka sama ilość tradycyjnej substancji to 387 kalorii. Ksylitol idealnie nadaje się do wypieków, dzięki czemu praktycznie całkowicie wyeliminujemy z menu sacharozę prowadzącą do znacznych wahań cukru i insuliny we krwi, co jest niebezpieczne nie tylko dla diabetyków, lecz także dla zdrowych osób. Warto także wspomnieć, że cukier brzozowy ma właściwości bakteriobójcze. Ogranicza powstawanie bakterii wpływających na rozwój próchnicy w jamie ustnej.