Drób w codziennym menu. Dlaczego warto jeść mięso drobiowe i czym kierować się przy jego wyborze?

W niniejszym artykule opowiemy, jak wiele korzyści dla naszego organizmu przynosi mięso drobiowe, a także czym kierować się przy wyborze drobiu, aby zagwarantować sobie bezpieczeństwo i najwyższą jakość spożywanego posiłku.  Z pewnością wiele z Was nadal zastanawia się, gdzie kupić sprawdzony mięso drobiowe i na co tak właściwie zwracać uwagę. Zapraszamy do lektury, aby dowiedzieć się wielu ciekawych oraz istotnych informacji.

Mięso drobiowe jest produktem bardzo wrażliwym na różnego rodzaju warunki zewnętrzne, zarówno podczas jego produkcji, jak i dystrybucji. Dlatego też musi być wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnym reżimem higienicznym, aby zapewnić klientom pełne bezpieczeństwo.

Wysoką jakość kupowanego mięsa drobiowego gwarantują nam produkty pakowane oraz certyfikowane, np. te oznaczone symbolem QAFP.

Po drób pakowany warto natomiast  sięgać z następujących powodów:

  • wydłużony czas świeżości i trwałości,
  • zapewnione bezpieczeństwo mikrobiologiczne,
  • oznaczone informacje na temat pochodzenia,
  • bardzo prosta identyfikacja partii w przypadku jakichkolwiek problemów,
  • komfort podczas transportu,
  • łatwość w przechowywaniu.

Niezwykle ważne jest również sprawdzanie etykiet. Pozwala to na weryfikację danego produktu przed zakupem. Na etykiecie znajdziemy szereg istotnych informacji, m.in. nazwa, wartość odżywcza, klasa jakości handlowej, stan termiczny, numer partii, termin przydatności do spożycia, wskazówki dotyczące przechowywania oraz masa netto.

Jeśli naszym priorytetem jest prowadzenie zdrowego stylu życia, niewątpliwie powinno się wzbogacić swoje codzienne menu o dania z mięsa drobiowego. Szczególnie, kiedy zależy nam na tym, aby dieta była w pełni zbilansowana i lekkostrawna.

Ze względu na swoją wysoka wartość odżywczą i dietetyczną, drób przoduje na tle innych odmian mięs. Jest to mięso, które idealnie nadaje się na lekki, smaczny oraz niskokaloryczny posiłek dla każdego.

Wprowadzając drób do codziennej diety zaczniesz zapewniać swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin – A, E i C,  witamin z grupy B, a także PP. Spożywając mięso drobiowe dostarczamy naszemu organizmowi również  bardzo ważnych składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, magnez czy potas.

Co ma niezwykle pozytywny wpływ m.in. na naszą odporność, kondycję cery, skóry oraz paznokci, ale nie tylko, bo poprawia też pracę serca, a wszystko to zasługa zawartych w drobiu, wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Z powyższych względów mięso drobiowe zalecane jest osobom aktywnym fizycznie, będącym na diecie, chorym, ale też powracającym do zdrowia po przebytych chorobach.

Pomysły na dania z drobiu:

  1. Pulpeciki w sosie pieczarkowym.
  2. Kaczka pieczona z jabłkami.
  3. Pierś z indyka po węgiersku.
  4. Sałatka z pieczoną kaczką, gruszką i żurawiną.
  5. Lasagne z indykiem.

Sami spójrzcie… Dieta wzbogacona o produkty drobiowe wcale nie musi być nudna. Smak drobiu jest na tyle uniwersalny, że pozwala nam to na stworzenie różnorodnych dań w każdej postaci, oferując szeroki wachlarz możliwości kulinarnych.  Powodzenia!

Artykuł opracowano na podstawie serwisu https://dobrydrob.pl/